Te tudod mi az a vállalatirányítási rendszer?

Nem is érdekel, mert kicsi a céged?

Itt az ideje, hogy újragondolnod ezt, ugyanis amennyiben legalább hárman dolgoztok együtt, akkor már szükséged van rá. A cikkben megmutatom, mire alapozom az állításomat!

Olvasd tovább!

Tedd fel a kezed (nyugodtan monitor előtt olvasás közben), ha volt már olyan, hogy egy-egy feladat valahogy elmaradt, hogy egy visszahívás elfelejtődött, mert nem lett jól vezetve a kockás füzetben vagy az aktuális Excel táblában.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon kevesen tudják megmondani, hogy egy projekten pontosan ki,és mennyit dolgozott. Pontosan milyen anyagokat használtak fel. Ezáltal sokan azt sem tudják megmondani, hogy mennyit keresnek egy adott terméken/szolgáltatáson.

Ha csak látszólag tudod megmondani, hogy egy alkalmazottad mennyire terhelt, pontosan mennyit termel a cégnek akkor neked szükséged van valamilyen segítségre.

A vállalatirányítási rendszer (hívjuk inkább okos cégnek) erre jó!

Vegyünk egy saját példát, így a legegyszerűbb. Mi egy informatikai csapat vagyunk, hatan dolgozunk együtt.

Felhívott egyik kedvenc partnerünk (mindegyik kedvencünk, ezért egyformán törődünk velük), hogy szüksége lenne a titkárnőnek egy új számítógépre. (tudom, hogy így könnyű eladni, de minket már ismernek).

Nos, bevallom, én inkább a vállalkozás gazdasági ügyeit intézem, nem vagyok ott a napi aktualitásokban.

Ezért belépek az Odoo rendszerünkbe és kiosztom a feladatot egy szakértő kollégának. Nála azonnal megjelenik,(üzenetet küld a rendszer automatikusan) hogy a feladat szerint vegye fel a kapcsolatot kedvenc partnerünkkel és egyeztesse vele az igényeket.

Ezután már át is tudja adni a feladatot a beszerzőnek, aki elmegy és megveszi a hozzávalókat. Átadja a szerviznek összeszerelésre, telepítésre. A kész terméket pedig a partnerhez rendelt rendszergazda szállítja ki és üzemeli be. Ezután kerül a feladat a számlázáshoz. A pénz beérkezése után pedig zárul a projekt (esetleg még egy kis után követést végzek, hogy tetszik –e a gép színe a titkárnőnek…).

A rendszer pontosan megmutatja nekem, hogy ki hány percet foglalkozott a dologgal, mennyi volt a bekerülési ára a számítógépnek és mennyi maradt rajta a nyereség. Ne felejtsd el, hogy a nyereség nem az alkatrészek vételi és eladási ár közötti különbség!

A folyamat átnézésekor fontos lehet, hogy van-e olyan lépés, amit esetleg ki lehet hagyni (ezáltal optimalizálni a vállalkozás működését) vagy esetleg szükséges beletenni.

Például, hogy a rendszergazdánk ne akarjon, mondjuk elmenni az alkatrészekért, mert így az ő drága ideje másra megy el(ami csökkenti a profitunkat!).

Jobban átgondolva észrevehetjük, hogy azért ennél sokkal-sokkal több előnyünk származik a rendszer használatából:

  • rögzítettük az igényt, ha legközelebb egy „ugyanolyan” gépet kérnek, mi tudjuk mi is az 

  • az alkatrészek sorszáma rögzítve lett a rendszerben, azaz egy garanciális probléma sokkal gyorsabban tud megoldódni, hiszen tudjuk honnan, mikor vettük.

  • a számlát a rendszer állította ki, ő figyeli a fizetési határidőt helyettünk, küldi az esetleges felszólítót

  • és így tovább a végtelenbe…


A te cégedben egy hónap alatt hány ilyen esemény történik? Mennyi folyamat megy végig? Mennyi akad el? Hogy rögzíted? Hogy elemzed? Mennyi időre visszamenőleg tudod megkeresni az adatokat? Te hány különböző programot használsz erre?

Most már láthatod, hogy egy ilyen rendszer hosszútávon elengedhetetlen lehet a vezetőknek (meg persze a kollégáknak is). Minél többen vagytok egy cégben, annál nehezebben követhető fejben, hogy ki mit csinál.

Sok cég ilyenkor bukik el, mert egyszer csak (mondjuk a karácsonyi hajtásban) káosz lesz és bizonyos alkalmazottaink keveset dolgoznak, veszteséget termelnek, mások meg éppen túl lesznek terhelve és belerokkannak.

Te ne legyél ilyen! Sőt az ismerőseid se, ezért kérlek, oszd meg a posztot.

Pont a jövő héten fogok előadni a Nógrád megyei iparkamara felkérésre egy rendezvényen ebben a témában, szóval felkészültem minden kérdésre.

Ha esetleg megfogalmazódott benned egy az olvasás közben pár ilyen, akkor már küldheted is!

Szép napot!

Mit változtat 2017-től a NAV?